Ruminantların Beslenmesinde Korunmuş Protein Kullanımı Üzerinde Araştırmalar 2. Korunmuş Proteinlerin Gebeliğin Son Dönemindeki Koyunların Canlı Ağırlıkları ile Kuzuların Büyüme ve Yaşama Güçleri Üzerindeki Etkileri - Hülya Hanoğlu; Ekin Sucu; Ali Karabulut; Leyla Şengül; İsmail Fılya; Ali Karabulut (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araşt ı rma korunmuş proteinlerin gebeli ğin son dönemindeki koyunlar ı n canl ı ağı rl ığı ile kuzuları n büyüme ve yaşama gücü üzerindeki etkilerinin saptanmas ı amac ı ile düzenlenmiştir. Araşt ı rmada protein kayna ğı olarak ayçiçeği tohumu küspesi ATK , pamuk tohumu küspesi PTK ve soya küspesi SK kullan ı lmışt ı r. ATK, PTK ve SK ham protein içeriklerinin s ı ras ı yla % 1.1, 0.9 ve 0.6' s ı düzeyinde formaldehit ile işlenmiştir. Araşt ı rman ı n hayvan materyalini 3 ya şl ı 120 baş Merinos koyun ve bunlardan do ğan kuzular oluşturmuştur. Araşt ı rmaya koyunları n gebeliklerinin son 1.5 ayl ı k dönemlerinde başlanm ış ve kuzular 60 günlük ya şa ulaşı ncaya kadar devam edilmi ştir. Sonuç olarak, formaldehit ile i şlenmiş protein kaynaklar ı koyunları n doğ um sonras ı canl ı ağı rl ığı n ı art ı rm ış P