Molla Sadra'da Zihni Varlık - Sedat Baran (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Zihni ve öznel varlık meselesi İ􀇚slam felsefesi ve kelamının eski meselelerindenbiri olup ilmin tahakkuk ve beyanında önemli bir role sahiptir. Buçalışmada bu konunun İ􀇚slam felsefesinin ibdai meselelerinden biri olduğubeyanından sonra Molla Sadra’nın düşünceleri ekseninde zihni varlığın ispatınındelilleri ele alınmıştır. Molla Sadra’ya göre zihne gelen her makule-süna-i yaygın yüklenti ile değil- öncelikli zati yüklenti ile o makuleninkendisidir ve zihinde mefhum unvanıyla şekil bulun şey hakikati ve özüitibarıyla nefsani niteliktir. Nihayetinde de zihni ve öznel varlık hakkındadillendirilen nazariyelerin filozofların nazariyesi, izafe nazariyesi ve şebeh(gölge) nazariyesi adı altında açıklanmış ve incelenerek eleştirilmiştir.