Karşılaştırmalı yetişkin eğitimi araştırması için standartlar - Figen SEZEN SÜRERBİÇER (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
İki veya daha fazla ülkeyi kapsayan Karşılaştırmalı Yetişkin Eğitimi Araştırması, özenli bir araştırma modelinin parçası olarak geliştirildiği ve çözümlendiğinde benzerlikleri ve farklılıkları ortaya çıkarır. Bu veri; bir dünya toplumu geliştirebilecek, dünya barışını teşvik edebilecek ve yetişkinlerin öğrenmesine katkı sağlayabilecek Yetişkin Eğitimi kuram ve uygulamasını geliştirmek için yararlıdır. Ancak bir araştırma projesini yürütmek için standartlar geliştirilmelidir. Standartlar sayesinde farklı bölgelerdeki Yetişkin Eğitimi’ni karşılaştırmak, hatta iki veya daha fazla ülkedeki standartları karşılaştırmak mümkündür. Bu çalışmada standartlar konusu; oluşturma, uygulama ve değerlendirme adları altında, üç açıdan incelenmiştir. Standartların Karşılaştırmalı Yetişkin Eğitimi’ne uygulanmasındaki mevcut durum, bunların uygulanmasının kendine özgü durumları ve problemleri, bazı olası çözümlerle birlikte ele alınmıştır.