Omforming av menneskenaturen: Hvordan jordbruksfolk ble til jernverksarbeidere - Frank Meyer (Heimen)
Hvordan mennesker opplever tidas gang – her subsumert under begrep som tidsregimer og tidserfaringer – har ofte blitt utforsket på teoretisk og abstrakt nivå innenfor sosiologi og idéhistorie. I denne artikkelen forsøker jeg å applisere ulike kompatible teorier om mangfoldige tidsregimer på konkrete historiske forhold, nærmere bestemt et enestående, homogent kildemateriale fra et enkelt lokalsamfunn og et industrielt foretak. Basert på nærlesing av kilder fra det store og unike kildemateriale etter Båseland og Næs jernverk blir fem ulike lag av tidserfaringer rekonstruert. Disse la seg i løpet av industrialiseringen oppå hverandre og eksisterte side om side over lang tid. Jeg presenterer først ulike teoretiske perspektiver på tidsregimer. Deretter oppsummerer og utvider jeg eksisterende forskning omkring tidserfaringer på jernverket, og til slutt drøfter jeg to ulike typer forbindelser mellom ulike tidsregimer. Den første består i hvordan jernverket, gjennom sin egen skole, forsøkte å få arbeiderbarna til å internalisere et hensiktsmessig tidsregime, og det andre er hvordan verkets funksjonærer oversatte begrep fra det ene til det andre tidsregimet, slik at de kunne oppnå den driftskritiske samordningen av ulike deler av produksjonen.