FAİZSİZ FİNANSMAN BONOSU SUKUK UYGULAMASI VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ - Rabia Bölükbaşı; Recep Yılmaz (İşletme Bilimi Dergisi)
Amaç: İslam hukuku açısından faiz gelirinin yasaklanması nedeniyle faiz yerine kâr payı veya kira getirisi sağlayan ihraca konu olan mal veya hizmetler üzerinde mülkiyet hakkı sağlayan sukuk, dünyada ve özellikle ülkemizde katılım bankaları tarafından oldukça sık kullanılan yeni bir yatırım aracı olarak ortaya çıkmıştır. Çalışma da bankalar arasında kullanılan muhasebe kayıt sistemleri incelenerek çalışmada verilen örneğe ilişkin muhasebe kayıtları yapılması hedeflenmiştir. Bu çalışma da yatırım aracı olan sukuk irdelenerek muhasebeleştirilmesine dair literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada uygulama bölümünde verilen örnek doğrultusunda muhasebe kayıtları yapılmıştır. Bu çalışmada öncelikle sukukun tanımı, çeşitleri, avantajları ve dezavantajları, riskleri ve bono ile farklılıkları açıklanmıştır. Son olarak uygulamaya yer verilmiş, kaynak kuruluş, varlık kiralama şirketi ve yatırımcı açısından Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği doğrultusunda Tek Düzen Hesap Planı ve TMS/TFRS esas alınarak muhasebe kayıtları yapılmıştır.Bulgular: Geleneksel bankalar ve katılım bankaları yatırım araçlarında farklı muhasebe kayıt sistemini kullanmaktadırlar.Sonuç: Yapılan bu çalışma yatırım araçlarından biri olan Sukukun kaynak kuruluş, varlık kiralama şirketi ve yatırımcılar tarafından muhasebeleştirilmesine yöneliktir.