Store kjønnsforskjeller i senioritet blant kommunerepresentanter - Ida-Elise Seppola Asplund; Johanne Sofie Malde; Ragnhild Louise Muriaas (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
Selv om det har vært forsket mye på ulike spørsmål knyttet til representasjon i norske kommunestyrer, vet vi lite om hvor vanlig det er for folkevalgte å bli gjenvalgt gang etter gang. Tidligere forskning sier litt om hvor ofte noen blir gjenvalgt, men ikke noe om hvordan kommunestyrekarrierer ser ut over et lengre løp. Dette er interessant gitt forskning som indikerer at senioritet—her forstått som representanter med flere valgperioder bak seg—påvirker tilgang på posisjoner, nettverk og kunnskap. Det er derfor viktig å få oversikt over hvem det er som typisk sett har lang fartstid og kartlegge eventuelle kjønnsforskjeller. Ved hjelp av data fra «The Local Candidate Dataset» fra 2024 presenterer vi her for første gang deskriptiv statistikk som viser at der er store kjønnsforskjeller i senioritet blant kommunerepresentanter i Norge i perioden 2003 til 2023. Videre forskning på årsaker og konsekvenser av dette er viktig dersom vi ønsker å forstå mer om hva som gir makt og innflytelse i norsk lokaldemokrati.