УДОСКОНАЛЕННЯ ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ПРОЦЕСНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ У ЛАНЦЮГАХ ПОСТАЧАННЯ - Андрій Вінницький (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена дослідженню актуальних підходів до оцінювання інтеграції бізнес-процесів підприємств у ланцюгах постачання. Розглянуто проблему оцінки ефективності інтеграційних процесів в умовах зростаючої складності логістичних систем. Проведено порівняльний аналіз референтних моделей SCOR версій 11, 12 та SCOR Digital Standard (DS) з метою виявлення їх можливостей для оцінювання інтеграції. Досліджено потенціал інших відомих моделей, таких як APQC Process Classification Framework та GSCF (Global Supply Chain Forum), а також роль сучасних цифрових технологій у підтримці інтеграційних процесів. Інтеграція бізнес-процесів розглядається як основа для досягнення синергії, зниження витрат, підвищення якості обслуговування та адаптації до динамічних змін зовнішнього середовища. У статті запропоновано авторську методику оцінювання рівня інтегрованості підприємств у ланцюгах постачання. Ця методика базується на узагальнених метриках та цифрових індикаторах, що дозволяє комплексно оцінити рівень інтеграції з урахуванням сучасних вимог цифрової трансформації та розвитку логістичних систем.