ОЦІНЮВАННЯ ВІДТВОРНОЇ ЗДАТНОСТІ СВИНОМАТОК ЗАЛЕЖНО ВІД ПОРОДИ КНУРА - В. В. Шуплик; Н. В. Щербатюк (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
У статті вивчали відтворні якості помісних свиноматок (йоркшир х ландрас) при спаровуванні із чистокровними кнурами породи дюрок і п’єтрен в умовах ТОВ «ВЕДА ПОДІЛЛЯ». Маточне поголів’я тварин належить до гібридів Данської селекції (йоркшир х ландрас). Формування контрольної та дослідних груп здійснювали відповідно до методу груп аналогів. Відтворювальні якості оцінювали за такими критеріями, як багатоплідність, великоплідність, молочність, кількістю поросят і середня жива маса однієї голови на час відлучення, маса гнізда, збереженість. Молочність свиноматок визначали зважуванням поросят у віці 21 день. Комплексну оцінку відтворювальних якостей визначали за допомогою індексу КПВЯ. Свиноматки, покриті дюрком, показали багатоплідність на рівні 12,7 живих поросят, тоді як у свиноматок, покритих п’єтрен, лише 10,6 при достовірній різниці Р<0,999. Великоплідність поросят у тварин першої групи також була кращою з показником 1,73 кг проти 1,34 у другій групі при Р<0,999. За молочністю перевага була у свиноматок першої групи: вони переважали другу групу на 7,1 кг при Р<0,999. За кількістю поросят при відлучці у віці 28 днів переважали свиноматки першої групи з показником 11,7, голови перевага склала 1,89 голови при Р<0,999. Вони також переважали за показником маси гнізда при відлучці з показником 92,6 кг, що на 1,6 кг більше, ніж у тварин другої групи при Р<0,999. За показником збереженості переважали свиноматки другої групи з показником 92,5%, що на 0,4% більше, ніж у тварин першої групи. Свиноматки першої групи мали коефіцієнт прояву відтворних якостей 109,5, що на 2,2 більше, ніж у свиноматок другої групи. Свиноматки, покриті кнурами породи дюрок, виявили індекс репродуктивних якостей вищий, ніж у свиноматок, покритих кнуром породи п’єтрен. Перевага становила 3,66 одиниці.