Вплив поверхневих стероїдних груп на сорбцію солей жовчних кислот мезопористими органокремнеземами - N. V. Roik; L. A. Belyakova (Хімія, фізика та технологія поверхні)
Регулювання ентерогепатичної циркуляції жовчних кислот у людському організмі є актуальним завданням, спрямованим на подолання захворювань серцево?судинної системи. Метою даної роботи було створення біосумісних сорбентів з покращеною сорбційною здатністю по відношенню до жовчних кислот. Золь?гель конденсацією тетраетилортосилікату та функціональних силанів у присутності темплату цетилтриметиламоній броміду одержано мезопористі органокремнеземи типу МСМ?41 з хімічно закріпленими 3?амінопропільними та стероїдними групами. Пористу структуру синтезованих органокремнеземів охарактеризовано методами низькотемпературної адсорбції-десорбції азоту та рентгенофазового аналізу. Підтверджено формування типового для МСМ?41 гексагонального впорядкування циліндричних мезопор. Розраховано структурні параметри синтезованих кремнеземних матеріалів. Вплив поверхневих стероїдних груп на сорбційну здатність органокремнеземів вивчено на прикладі солей жовчних кислот (холату та таурохолату натрію) в залежності від тривалості контакту, рН середовища та рівноважної концентрації. Аналіз кінетичних параметрів сорбції, одержаних з використанням моделей Лагергрена та Хо?МакКея, свідчить про перебіг процесу псевдодругого порядку. Показано, що найбільш ефективна сорбція холату та таурохолату натрію відбувається в області перекривання рН?інтервалів протонування поверхневих 3?амінопропільних груп та дисоціації жовчних кислот при рН ~ 5 та рН ~ 2 відповідно. Експериментальні ізотерми сорбції проаналізовано з використанням моделей Фрейндліха, Редліха-Петерсона та Брунауера-Еммета-Теллера. Встановлено, що основними центрами сорбції протолітичних форм жовчних кислот на синтезованому амінокремнеземі в інтервалі рН = 1-8 є протоновані аміногрупи. Введення в поверхневий шар стероїдних груп при золь-гель синтезі приводить до підвищення сорбції солей жовчних кислот завдяки  супрамолекулярних структур. Одержані результати доводять потенційну перспективність використання органокремнеземних сорбентів з поверхневими стероїдними групами для регулювання вмісту жовчних кислот в людському організмі.