Spójność terytorialna jako wymiar polityki Unii Europejskiej - Honorata Sałamacha (Facta Simonidis)
Niniejszy artykuł podejmuje kwestię spójności terytorialnej Unii Europejskiej, będącej integralną częścią jej polityki spójności. Analizy dotyczą sposobu wyodrębnienia polityki spójności terytorialnej na tle innych polityk – polityki spójności gospodarczej oraz społecznej – jej ewolucji oraz usankcjonowania w unijnej przestrzeni normatywnej. Rozważania obejmują tak sytuację wewnętrzną Unii jak i zewnętrzną – globalną, wpływającą na dynamikę rozwoju spójności terytorialnej oraz polityk z nią związanych. Artykuł zawiera także wiele egzemplifikacji – zaprezentowane zostały konkretne przykłady programów odzwierciedlających główne cele i założenia polityki spójności terytorialnej Unii Europejskiej, ich powstanie oraz umiejscowienie w prawodawstwie unijnym.