Джерела та адміністративно-правові засоби забезпечення законності у сфері містобудівної діяльності в Україні - M. Yu. Onyskovets (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття присвячена дослідженню питання джерел та адміністративно-правових засобів забезпечення законності у сфері містобудівної діяльності в Україні. У статті аналізуються нормативно-правові акти, що виступають джерелами адміністративно-правових відносин, визначаються недоліки регулювання містобудівного законодавства, визначаються основні пропозиції, реалізувавши які постане можливість забезпечити законність як містобудівної діяльності в цілому, так і дозвільних процедур у сфері містобудівної діяльності. У статті досліджуються характерні ознаки дозвільних процедур у сфері містобудування в Україні, визначається потреба у врегулюванні питання юридичної відповідальності саме у сфері містобудівної діяльності, порушень дозвільних процедур у сфері містобудування в Україні. Визначено засоби адміністративно-правового забезпечення законності у сфері містобудування. Наведено види та основні характеристики адміністративно-правових засобів у сфері містобудування. Визначено думки науковців у підтримку таких тез як необхідність законодавчого ефективного регулювання, регулювання на рівні підзаконних нормативно-правових актів, у тому числі регулювання взаємодії підрозділів органів державної влади у сфері дозвільних процедур містобудівної діяльності в Україні. Визначено, що окрему групу джерел адміністративно-правового регулювання містобудівної діяльності становлять міжнародні гарантії, пов’язані з діяльністю суб’єктів міжнародного права; та наведено такі гарантії як: презумпція дотримання будівельного стандарту суб’єктом містобудування, узгодження будівельних норм; прозорість процесу прийняття рішень щодо затвердження нормативів і стандартів; систематизація містобудівного законодавства; автоматизація містобудівних процесів. Наведено інформацію про те, що юридична відповідальність у сфері дозвільної діяльності також є адміністративно-правовим засобом забезпечення законності у сфері містобудування. Охарактеризовано юридичну відповідальність у сфері містобудування як таку, що історично склалася в межах загальних норм, без визначення відносин у сфері містобудування як окремого об’єкта відповідних порушень. У статті визначено недоліки у контексті відсутності законодавчого закріплення деталізації дозвільних процедур та їх реалізації у сфері містобудування в Україні. Статтею визначено недоліки нормативного регулювання містобудівної діяльності в Україні, вказано перелік проблемних питань, що були проаналізовані в рамках цієї наукової статті. Стаття наводить пропозиції до удосконалення правового регулювання містобудівної діяльності в Україні з метою забезпечення законності, зокрема: забезпечити нормативну деталізацію дозвільних процедур у сфері містобудування; нормативно закріпити особливості юридичної відповідальності щодо порушення дозвільної процедури у сфері містобудування; систематизувати та кодифікувати містобудівне законодавство шляхом прийняття Містобудівного кодексу.