Procjenjivanje pisane proizvodnje na razini A2 u hrvatskom kao inom jeziku - Antonia Ordulj; Ranka Đurđević (Strani Jezici)
Pisana jezična proizvodnja bilo u učenju prvoga jezika, bilo u ovladavanju inim jezikom učenicima je različito zahtjevna s obzirom na njihove individualne razlike te kulturu iz koje potječu. Pisanje na inom jeziku treba promatrati kao zasebno područje jer se od pisanja na materinskom razlikuje ne samo u planiranju i razvijanju teme, nego i u brojnim obilježjima pisanoga jezika (npr. tečnosti, točnosti, strukturi) te razini poznavanja jezika, što uključuje ovladanost jezičnom normom i leksikom (Silva 1993). S obzirom na to da je pisanje u inom jeziku izrazito složena djelatnost pod utjecajem brojnih čimbenika, i procjenjivanje je pisane proizvodnje vrlo složeno te je poželjno imati unaprijed razrađene kriterije prema kojima se procjenjuje. Na nižim razinama ovladanosti inim jezikom pisanje je zahtjevnije jer su resursi ograničeni i nema mnogo prostora za improvizaciju. Često se stoga primjećuje oslanjanje na materinski jezik, a katkada čak i na jezik posrednik, najčešće engleski. Iz navedenih razloga na nižoj razini ovladanosti i procjenjivanje je ponešto zahtjevnije. Cilj je ovoga rada na temelju relevantne literature te višegodišnjega iskustva ponuditi mogući opisnik za procjenjivanje pisane proizvodnje na razini A2 u hrvatskom kao inom jeziku (HIJ).