Hemşirelik Öğrencilerinin Meslek Seçimini Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi - Seher Zengin; Mehmet Karakaş; Ebru Çelebi; Nurhan Çingöl (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: İnsan sağlığına önemli katkıları olan hemşirelik mesleğinin etkin bir şekilde icra edilebilmesi için mesleğin bilinçli olarak tercih edilmesi, iyi tanınması, sevilmesi ve benimsenmesi gerekmektedir.Amaç: Araştırma hemşirelik öğrencilerinin meslek seçimini etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki araştırma, bir sağlık yüksekokulunda 140 hemşirelik bölümü birinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. “Tanıtıcı Bilgi Formu” ve “Hemşirelikte Meslek Seçimi Ölçeği” ile toplanan veriler tanımlayıcı testler, t testi, ANOVA, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis testleri kullanılarak analiz edilmiştir.Bulgular: Öğrencilerin hemşireliği tercih etmesindeki ilk üç neden yardım etme isteği, yakınlarının önerisi ve işsiz kalmama düşüncesidir. İdealindeki meslek hemşirelik olanların, hemşireliği kendi isteği ile seçenlerin ve hemşireliği toplum yararına çalışan bir meslek olarak görenlerin, diğer öğrencilere göre mesleki uygunluk puanının anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir (p lt;0,05). Hemşireliği aile/akraba tavsiyesi ile seçenlerin, kendi isteğiyle seçenlere göre yaşamsal nedenler puanının anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur (p lt;0,05). Sonuç: Öğrencilerin hemşirelik mesleğini seçmelerinde etkili olan faktörler; yardım etme isteği, yakınlarınca hemşirelik mesleğine uygun görülmeleri ve işsiz kalmama düşüncesidir. Ayrıca, hemşireliği ideal bir meslek olarak görmenin ve kendi isteği ile mesleği seçmenin mesleki uygunluk açısından pozitif bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.