Przydatność sumy odpowiedzi pozytywnych i negatywnych jako uzupełnienie salda odpowiedzi w jakościowych badaniach koniunktury - Grzegorz Kowalewski (Barometr Regionalny)
W jakościowych badaniach koniunktury gospodarczej zazwyczaj stosowane są pytania jednokrotnego wyboru z trzema wariantami odpowiedzi: pozytywnym, neutralnym i negatywnym. Dla każdego takiego pytania oblicza się saldo odpowiedzi na dane pytanie jako różnicę między procentowym udziałem odpowiedzi pozytywnych i negatywnych. Analizując tylko salda odpowiedzi rezygnujemy z pełnej informacji o strukturze odpowiedzi. Aby tego uniknąć warto uzupełnić salda odpowiedzi o dodatkowy wskaźnik: sumę odsetka odpowiedzi pozytywnych i negatywnych. W referacie będzie omówiona przydatność tego wskaźnika na przykładzie danych ankietowych GUS.