Are Ambassadors Creators or just Executors of the National Interests? George Frost Kennan and the 1961 Non-Aligned Conference in Belgrade - Saša Mišić; Dragan Živojinović (Međunarodni Problemi)
Džordž Frost Kenan bio je jedan od najpoznatijih spoljnopolitičkih mislilaca i stratega u razdoblju Hladnog rata. Međutim, u pogledu praktičnih dostignuća bio je daleko manje uspešan. Prva Kenanova ambasadura u Moskvi (1952) bila je okončana posle samo četiri i po meseca, jer ga je Staljin proglasio za personu non grata. Na sličan način, ni kao ambasador u Jugoslaviji (1961-1963) nije bio bolje sreće, podnevši ostavku pre kraja mandata. Istraživačko pitanje ovog rada je sledeće: Da li je Džordž Kenan bio odlučilac ili samo izvršilac američkih nacionalnih interesa u Jugoslaviji tokom njegovog mandata kao ambasadora? Da li je pravio razliku u odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Jugoslavije, ili je samo bio birokrata koji je primenjivao odluke svojih nadređenih? Naš odgovor i glavna teza našeg rada je da je Kenan došao u Jugoslaviju sa uverenjem da može da odlučujuće utiče na kreiranje politike prema Jugoslaviji i da su ga Jugosloveni prihvatili sa istim takvim uverenjem. Ipak, posle Titovog govora na Konferenciji nesvrstanih u Beogradu 1961. godine, tokom narednih nekoliko meseci, Kenan je ostao usamljen, bez suštinske podrške svoje Vlade i bez razumevanja svojih jugoslovenskih domaćina. Članak se sastoji iz dva dela: u prvom delu opisaćemo Kenanovo shvatanje koncepta nacionalnog interesa dok ćemo se u drugom delu fokusirati na Kenanovu ambasaduru u Jugoslaviji pre i neposredno posle Konferencije nesvrstanih u Beogradu 1961. godine.