ВПЛИВ СУЧАСНИХ ТУРИСТИЧНИХ ТРЕНДІВ НА ФОРМУВАННЯ ДОЗВІЛЛЄВОЇ КУЛЬТУРИ: УКРАЇНСЬКИЙ КОНТЕКСТ - Леся Миколаївна Устименко (Культура і мистецтво у сучасному світі)
Мета роботи — проаналізувати вплив сучасних туристичних трендів на формування дозвіллєвої культури. Методологія дослідження складається з аналізу основних статистичних та наукових джерел щодо впливу туристичних трендів на формування дозвіллєвої культури, міждисциплінарного синтезу основних форм актуалізації туристичних трендів на локалізацію туристичних потоків, методів дедукції та індукції, контент-аналізу. Наукова новизна. Визначено актуальні туристичні тренди сучасності, які суттєво впливатимуть на формування дозвіллєвої культури населення. Обґрунтовано і введено до наукового обігу теорії культурології та туризмознавства поняття «туристичний тренд» та «дозвіллєва культура». Висновки. На підставі аналізу статистичних матеріалів Всесвітньої туристичної організації (UNWTO), даних від експертів Організації Об’єднаних Націй узагальнено картину змін векторів розвитку туризму в умовах пандемії. Охарактеризовано та проаналізовано сучасні туристичні тренди, що впливатимуть на формування дозвіллєвої культури в найближчі роки. Зокрема, розвиток внутрішнього туризму за умови покращення його сервісу; використання соціальних мереж для маркетингу та збуту туристичного продукту; розвиток інтернет-технологій, цілодобова блогерська підтримка; розвиток віртуального туризму, що забезпечений віртуальною (VR) та доповненою (AR) реальністю; цілодобова підтримка чат-ботами (chat-bots); роботизований персонал у системі основних туристичних послуг (транспорт, служби розміщення та дозвілля). Таким чином, сукупно сучасні туристичні тренди за умови покращення вітчизняного сервісу, створюють те середовище, в якому може очікуватися розвиток українського туризму як вагомого сегмента дозвіллєвої культури.