ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ВРОЖАЙНОСТІ ГІБРИДІВ КУКУРУДЗИ В УМОВАХ ПОТЕПЛІННЯ КЛІМАТУ - М. І. Поліщук; А. А. Хавхун (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
У статті проаналізовано шляхи підвищення врожайності гібридів кукурудзи в умовах потепління клімату. В Україні вирощувати кукурудзу потрібно враховуючи кліматичні умови. Актуальність даної проблематики визначається тим, що кукурудза в Україні одна з найбільш урожайних культур, яка використовується у промисловості і сільському господарстві. Відповідно до цього потрібно створити умови та правильний підбір гібридів, способів та термінів сівби, норми висівання, живлення, догляд в умовах потепління. Використовується кукурудза у різноманітних цілях: продукти харчування, добриво, біопаливо, корм та сировина, а значить є велика потреба у вирощуванні цієї культури. Доведено, що кукурудза має агротехнологічне значення, бо очищує ґрунт. Метою статті є аналіз основних шляхів вдосконалення врожайності гібридів кукурудзи та стану вирощування цієї культури в умовах потепління клімату та повномасштабної війни. У результаті виявлено стан справ у даній сфері та встановлено, що показники посівів, врожаю, експорту кукурудзи вражали за умови різноманітних шляхів обробки, покращення умов для росту. Методологія дослідження включає сукупністю методів наукового пізнання: синтезу, описовий, порівняльний та логічний, що дають змогу охарактеризувати дану проблематику, систематизувати, виявити особливості, проблеми та подальші перспективи. В умовах збройної агресії росії від 24 лютого 2022 року посівна кукурудзи і загалом культур зазнала змін. Більшість земель України зіткнулись з обстрілами, мінуванням, проблемами з логістикою, нестача палива. Виявлено, що врожайність буде меншою, аніж у попередні роки. У статті охарактеризовано усі можливі шляхи підвищення урожайності, показники, цифри та прогнози в умовах війни. Основні результати подають повну характеристику особливостей вирощування гібридів кукурудзи в умовах потепління. Висновки дослідження вказують на важливість дотримання потрібних стандартів для вирощування такої культури, як кукурудза, в умовах потепління. Дане дослідження може бути використано як важливий матеріал аграрного характеру для студентів, викладачів, фахівців аграрного сектору. Практичне значення полягає у результатах та висновках дослідження, а також його подальших наукових пошуках.