Problem demokracji w Unii Europejskiej - Angelika Gieraś (Civitas Hominibus)
Jeżeli wśród państw członkowskich powstanie idea Europy federalnej, Europy imperium albo Europy a’la carte, to zarówno system prawny, jak i system aksjologiczny można dostosować do współczesnych potrzeb. W zależności od tego, jakie przyszła Unia będzie miała potrzeby, takie działania można podejmować. Bez wątpienia potrzebna jest większa edukacja obywateli i skuteczniejsze budowanie europejskiego kapitału społecznego, politycznego i gospodarczego. Proces ten jest trudniejszy w ramach całej UE niż w ramach poszczególnych państw członkowskich. Społeczeństwa europejskie mogą być zniechęcone do podejmowania działań pogłębiających integrację, ponieważ widzą brak efektywności i skuteczności w działaniach Wspólnoty. Unia Europejska zagwarantowała państwom sprawiedliwe zasady członkostwa, a brak poszanowania zasad demokracji wewnątrz danego państwa jest kryterium dyskwalifikującym przynależność do Wspólnoty, zarówno wśród aktualnych członków, jak i potencjalnych kandydatów. Komisja Europejska jest „strażnikiem traktatów” i jest kompetentna co do oceny działań podejmowanych przez rządy państw europejskich.