ВИВЧЕННЯ АДАПТИВНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ СОРТІВ ІНДАУ ПОСІВНОГО ТА ДВОРЯДНОГО ТОНКОЛИСТОГО В УМОВАХ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ - О. І. Улянич; К. М. Шевчук (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Стаття присвячена актуальним питанням адаптивності сортів та удосконаленню технології вирощування індау посівного та дворядника тонколистого у Південному Степу України. Передбачалося дослідити наявний асортимент індау посівного та дворядника тонколистого, а також з’ясувати його адаптивність до умов Південного степу України, урожайність та якість продукції. Використовували загальноприйняті методи досліджень. Звертали найбільшу увагу на біометричні показники росту рослин та урожайність. У результаті проведених досліджень доведено, що контрольний сорт індау посівного Знахар характеризується більшою кількістю листків – 18 шт./росл. Крім того, даний показник був стабільний протягом років досліджень. Сорти Барвінковий та Спаркл показали нижчі результати, кількість листків на рослинах склала 16–17 шт./росл. Серед сортів дворядника тонколистого вищим показником листків характеризувалися сорти Синоп та Темісто – 18 шт./росл. Найнижчий показник забезпечив сорт Пруденція – 15 шт./росл. Загалом площа листка виявилась вищою в індау посівного як на початку росту розетки, так і у фазі технічної стиглості. В середньому за роки досліджень у індау посівного на момент формування розетки найвищим досліджуваний показник виявився у сорту Барвінковий – 18,4 см2. Водночас контрольний сорт Знахар показав найнижчий результат – 17,5 см2. Сорти дворядника тонколистого Летіція та Темісто забезпечили найбільшу площу листка як на початку росту розетки – 15,3 та 14,9 см2, так і у фазі технічної стиглості рослин – 85,5 та 87,6 см2 відповідно. Тоді як на початку росту розетки вищим досліджуваний показник був у сорту Летіція, у фазі технічної стиглості вищим він був у сорту Темісто. Найнижчий показник площі листка в середньому за роки досліджень забезпечив досліджуваний сорт Синоп як на початку росту розетки – 11,8 см2, так і у фазі технічної стиглості – 66,5 см2. Високою урожайністю в індау посівного серед досліджуваних сортів відзначився сорт Спаркл – 18,1 т/га, що перевищило контроль на 2,9 т/га. Сорт Барвінковий показав найнижчий результат, що був нижчим від контролю на 2,4 т/га. Серед досліджуваного сортименту дворядника тонколистого виділились сорти Пруденція та Темісто, що переважали контроль на 1,0 та 1,3 т/га відповідно. Сорти Летіція та Синоп відставали від контрольного сорту Тріція на 0,6 та 0,3 т/га відповідно. Доведено, що оптимальним сортами для умов Півдня України є сорт Спарк серед сортів індау посівного та сорти Темісто та Пруденція у дворядника тонколистого.