МОДЕЛЮВАННЯ ДИПЛОМАТИЧНИХ СТРАТЕГІЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ - L. Korolchuk; L. Savosh (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu)
У статті досліджується проблема оптимізації дипломатичних стратегій у сфері сталого розвитку з урахуванням сучасних викликів глобальної торгівлі, зокрема необхідності балансування між економічними інтересами, екологічною безпекою та вимогами міжнародних екологічних стандартів. Дослідження спрямоване на аналіз економіко-математичних підходів до моделювання переговорного процесу, що дозволяє оцінити ефективність різних стратегічних рішень у контексті міжнародної взаємодії між країнами з різним рівнем екологічної адаптації. Методологічною основою роботи є поєднання теорії ігор та стохастичного моделювання, реалізованих у середовищі R, що забезпечує можливість проведення чисельного аналізу переговорних механізмів із використанням математичних інструментів. Зокрема, побудовано матрицю виграшів, яка дозволяє кількісно оцінити можливі сценарії переговорного процесу та визначити рівноважні стани системи, що забезпечують оптимальне поєднання економічних та екологічних інтересів учасників.