DAMASIJEV POJAM JASTVA I BUDISTIČKI POJAM ANATTA - Hrvoje Vuković (Hum)
Ovaj članak bavi se usporedbom između Damasijeva pojma jastva i budističkoga pojma anatta, istražujući sličnosti i razlike između ovih koncepata iz perspektive neuroznanosti i filozofije. Analizira se Damasijev pristup jastvu kao dinamičkomu, biološki uvjetovanu procesu, u kojemu ja nastaje kroz složene neurološke mehanizme. Usporedno s tim, budistička doktrina anatta naglašava prolaznost i uvjetovanost ja, odbacujući ideju trajne, nepromjenjive svijesti. Istraživanje pokazuje da obje teorije dijele zajedničku viziju jastva kao nestalnih pojava oblikovanih uvjetima u kojima se javljaju, unatoč njihovim različitim kulturnim i filozofskim okvirima. Zaključno se razmatraju potencijalne posljedice ove usporedbe za usklađivanje znanstvenih i duhovnih pristupa u razumijevanju svijesti, uključujući i doprinos Nāgārjunine filozofije.