ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ХІМІЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Олена Попко; Олег Саламаха (Економіка та суспільство)
Підприємства хімічної промисловості України сьогодні зіштовхуються з низкою викликів, зокрема: геополітичною нестабільністю; зростанням цін на складові собівартості хімічної продукції, у тому числі електроенергію, сировину; коливаннями попиту В2В замовників та ін. Разом з тим, відносно стабільно продовжують функціонувати підприємства, що виробляють мінеральну сировину (сульфати, карбонати, фосфати), експортоорієнтовані продукти органічної та неорганічної хімії (азотні та фосфорні добрива, каталітичні реагенти, полімери, спеціальні розчинники), а також допоміжну хімічну продукцію (декстрини, казеїни, жирні амінокислоти). У статті проаналізовано основні фактори невизначеності та чинники, які негативно впливають на розвиток хімічної промисловості України. Окреслено перспективи розвитку підприємств хімічної промисловості в умовах цифрової трансформації. Охарактеризовано вплив використання сучасних цифрових інструментів на бізнес-процеси та управління діяльністю підприємств хімічної промисловості.