Prilog razumijevanju Osnove za utemeljenje narodne vojske u Trojednoj kraljevini hèrvatsko–slavonsko–dalmatinskoj - Goran Sunajko (Studia Lexicographica)
Rad prikazuje važnost Osnove za utemeljenje Narodne vojske u Trojednoj kraljevini hèrvatsko–slavonsko–dalmatinskoj, kao jedne od najvažnijih Osnova koje je donio Hrvatski sabor u razdoblju europskih revolucionarnih zbivanja 1848–1849. Osim što pokazuje program stvaranja hrvatske vojske kao narodne, Osnova je i izniman politički dokument koji nadilazi vojnu problematiku i pridonosi pokušaju stvaranja hrvatske države s vlastitim suverenitetom te autonomnim političkim sustavom i njegovim institucijama odgovornima hrvatskome narodu kao nosiocu suvereniteta.