Nectria vrste u šumama bukve na području Prnjavora - Božana Lepir (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Rasprostranjenje bukve, tehnička, privredna ali i opšte korisna važnost ove vrste drveta u šumama Republike Srpske nameće potrebu kontinuiranog praćenja njenog zdravstvenog stanja. Posebno velike štete u sastojinama bukve prouzrokuju Nectria vrste. Na području našeg istraživanja konstatovane su sledeće vrste iz roda Nectria: Nectria coccinea (Pers. ex Fr.) Fries, Nectria ditissima Tul., Nectria galligena Bresad. Parazitne gljive iz roda Nectria zajedno sa insektom Cryptococcus fagisuga Lind. izazivaju bolest pod nazivom „bolest kore bukve“. U većini slučajeva „bolest kore bukve“ je uzročnik propadanja bukovih stabala.