МОРОЗОСТІЙКІСТЬ ДЕРЕВ ЯБЛУНІ ЗАЛЕЖНО ВІД СПОСОБУ І СТРОКУ ОБРІЗУВАННЯ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Я. О. Мулєнок; О. В. Мельник; В. В. Леус (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Оцінка ризику заморозків є критичною для виробництва плодів та садівництва в цілому. А мінімальні температури повітря можуть спричинити загибель плодових насаджень. Мета дослідження полягала у виділенні морозостійкості сортів за різних способів і строків обрізування дерев яблуні на карликовій підщепі М.9. Т337 та виявити здатність дерев сортів Гала (Мітчгла), Голден Делішес (клон Б) та Джонаголд (Вілмута) витримувати певні мінусові температури та протистояти несприятливим умовам зимівлі. Дослідження з морозостійкості проводилися протягом 2017–2018 років, в кожного сорту визначали ступінь підмерзання всіх частин дерева, зокрема кори на штамбі та скелетних гілках, підмерзання деревини і одночасно проводили оцінку підмерзання генеративних бруньок та загальний ступінь підмерзання дерев. У статті наведено результати досліджень щодо впливу способів і строків обрізування на морозостійкості тканин пагонів та генеративних бруньок у дерев сортів Гала (Мітчгла), Голден Делішес (клон Б) і Джонаголд (Вілмута) в зрошуваному насадженні на підщепі М.9 Т337. Встановлено, що у досліджуваних сортів вразливими до ушкоджень морозом виявилися пагони та генеративні утворення за традиційного обрізування. Стійкими проти морозу були тканини середньої та верхньої частини пагона. Найменше підмерзання спостерігали за контурного обрізування у фазу рожевого конуса та після збирання врожаю, що показали найкращу морозостійкість тканин порівняно з іншими варіантами. За результатами досліджень всіх помологічних сортів слід зазначити, що меншого пошкодження зазнали варіанти за контурного обрізування, а також меншого пошкодження зазнали тканини камбію у дерев в строк виконання фазу рожевого конуса та після збирання врожаю. За нашими дослідженнями тканини камбіального шару досліджуваних помологічних сортів здатні до вищої морозостійкості, хоч це явище залежить також від ряду умов, а саме від віку дерева, сорту, агротехніки, клімату.