ДОСЛІДЖЕННЯ АНОМАЛЬНОЇ ВЛАСТИВОСТІ КОЕФІЦІЄНТА ПЕРЕДАЧІ ЕТАЛОННОГО ХВИЛЕВОДНОГО ВАТМЕТРА САНТИМЕТРОВОГО ДІАПАЗОНУ В ОКОЛИЦІ ВЕРХНЬОЇ КОНТРОЛЬНОЇ ЧАСТОТИ - Ю.О. Крихтін; С.В. Климченко (Системи озброєння і військова техніка)
У статті досліджено аномальне явище різкого зниження коефіцієнта передачі (в околиці верхньої контрольної частоти 25,86 ГГц) калібратора потужності КММ-11А, що входить до складу вихідного еталона Збройних Сил України одиниці потужності електромагнітних коливань у хвилеводних трактах у діапазоні частот від 5,64 ГГц до 37,5 ГГц. З’ясовано, що це явище залежить від температури та призводить до збільшення похибки калібрування ватметрів за коефіцієнтом передачі (коефіцієнтом ефективності) до 30 % при нормі ±1,6 % для робочих еталонів та ±5 % для робочих засобів вимірювання. Методом найменших квадратів знайдено функції регресії та їхні параметри, які найкращим чином апроксимують результати експериментальних даних та описують виявлену властивість. Як спосіб зменшення її впливу на похибку вимірювань пропонується введення зсуву контрольної частоти ліворуч у границях її допустимої зміни.