O wielogłosie w sprawie krótkiego wędzidełka języka - Barbara Ostapiuk (Logopedia)
W opracowaniu omawiam krótkie wędzidełko języka jako wielodyscyplinarny problem badawczy oraz zmiany w podejściu do leczenia ankyloglosji w praktyce. Odnoszę się do wybranych zagadnień diagnostyczno-terapeutycznych związanych z następstwami ankyloglosji (także w aspekcie profilaktyki), zwłaszcza tymi, które stanowią przedmiot między- i wewnątrzdyscyplinarnych sporów między specjalistami. Uwagę skupiam na przedstawieniu różnic, które dotyczą podejścia do oceny jakości wymowy w odniesieniu do ankyloglosyjnej dysfunkcji języka, w nich upatrując główne źródło nieporozumień między specjalistami w ocenie wskazań do chirurgicznego leczenia ankyloglosji (frenotomia, frenectomia języka).