بررسی ارتباط ترومبوآمبولی ریوی با شدت درگیری پارانشیم ریه در بیماران مبتلا به کووید-19 تحت سی تی آنژیوگرافی پولمونر - سمیرا خلیلی; زهرا فاضلی نژاد; محمد قاسم حنفی; مژگان صامت زاده (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: ترومبو آمبولی ریه (Pulmonary thromboembolism) PTE یکی از عواقب شناخته شده‌ی عفونت کووید-19 است. هدف ما ارزیابی ارتباط ترومبوآمبولی ریوی با شدت درگیری پارانشیمال در بیماران مبتلا به عفونت کووید-19 می‌باشد.روش‌ها: در این مطالعه‌ی گذشته‌نگر، 238 بیمار کووید-19 را که بین فروردین‌ماه تا مهر‌ماه 1400 تحت CT آنژیوگرافی ریه قرار گرفتند، ارزیابی کردیم. بیماری‌های زمینه‌ای، پارامترهای آزمایشگاهی، پیامد بالینی و ترومبوز وریدی بیماران ثبت شد. یک متخصص رادیولوژی سی‌تی آنژیوگرافی قفسه‌ی سینه و شدت آمبولی را با استفاده از سیستم Mastora ارزیابی کرد. عوامل مرتبط با PTE و شدت انسداد شریانی با استفاده از تجزیه و تحلیل آماری مورد ارزیابی قرار گرفتند.یافته‌ها: میانگین سنی بیماران 16/4 ± 53 بود. 47/1 درصد (112) از بیماران زن و 51/7 درصد (123) مرد بوده‌اند. میزان درگیری ریه در بیماران، تحت تأثیر سن قرار نگرفت (0/4 = P). در 26/5 درصد از بیماران، PTE مثبت بود که توزیع تقریباً یکسانی در هر دو جنس داشت و تفاوتی بین بیماران زن و مرد دیده نشد. سن تأثیری در بروز PTE نداشت (0/7 = P). شدت درگیری ریه به طور میانگین در بیماران 24/1 ± 56 درصد بود که این میزان به طور قابل توجهی در مردان بالاتر بود (0/007 = P). همچنین، در بیمارانی که دچار PTE بوده‌اند میزان درگیری ریه به طور معنی‌داری بیشتر بود (0/02 = P).نتیجه‌گیری: شدت درگیری ریه ناشی از ابتلا به کووید-19 با جنسیت ارتباط دارد و شدت آن در مردان بیشتر از زنان می‌باشد. بروز PTE در بیماران با درگیری ریوی شدیدتر بیشتر بود.