چگونگی تکریم سالمندان از منظر زنان مراقب در خانواده های مذهبی : مطالعه‌ای کیفی - فرزانه شفق; زهرا یوسفی; غلامرضا منشئی (فصلنامه فرهنگی- تربیتی زنان و خانواده)
اسلام دینی است که مراقبت از سالمندان را امری ضروری و ارزشمند به حساب می‌آورد و بر آن تاکید دارد. با اینکه بسیاری از فرزندان مسئولیت مراقبت از والدین سالمند خود را برعهده نمی‌گیرند ولی شواهد حاکی از آن است که زنان مراقب در خانواده‌های مذهبی نسبت به این وظیفه خود متعهدانه عمل کرده و به صورت کارآمدی به والدین خود رسیدگی می‌‌کنند و این سوال را در ذهن برمی‌انگیزند که چگونه این مهم را به انجام می‌رسانند؟ از این رو پژوهش حاضر با هدف چگونگی تکریم سالمندان از منظر زنان مراقب در خانواده‌های مذهبی انجام شد. روش مطالعه تحلیل مضمون تعمقی بود.از بین زنان مراقب سالمند در شهر اردستان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 12 نفر برای مشارکت در پژوهش انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. ابزار پژوش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. داده‌‌ها به روش شش مرحله‌ای کلارک و براون تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل مصاحبه‌ها نشان داد که مراقبت موفق از سالمندان حاوی چهار مضمون هسته‌‌ای است: انگیزش برای تکریم با کدهای سازمان دهنده (انگیزش مذهبی و خانوادگی)، صفات تکریم کننده (صفات شخصیت، تجارب طی زندگی)، علل تکریم (تربیت دینی در گذشته، ادامه تربیت در زمان حال) و چگونگی تاب آوری در مسیر تکریم (عوامل عاطفی آرام کننده، چگونگی گذران اوقات فراغت، معنا در زندگی). با توجه به نتایج، می‌توان آموزشهای غنای روانی و معنوی برای مراقبین سالمندان تهیه کرد تا ویژگی‌های لازم برای مراقبت کریمانه از سالمند و تاب‌آوری در آنان تقویت شود.