ارزیابی مقاومت ارقام تجارتی چغندرقند به Pythium aphanidermatum - نازنین علاقه بند زاده; سعید رضایی; حمیدرضا زمانی زاده; پیمان نوروزی; سیدباقر محمودی (پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی)
بیمارگر Pythium aphanidermatum یکی از عوامل پوسیدگی ریشه چغندرقند در ایران می‌باشد. به‌منظور بررسی واکنش ارقام در برابر این بیمارگر، ابتدا روش غربال ارقام چغندرقند در برابر بیمارگر بهینه‌سازی شد. سپس تعداد 24 رقم که در ایران مورد کشت و کار قرار می‌گیرند، در برابر بیمارگر ارزیابی شدند. سه روش مختلف ارزیابی در گلخانه شامل مایه‌زنی با سوسپانسیون برگ چمن، سوسپانسیون ااسپور و سوسپانسیون برگ چمن با ایجاد زخم روی ریشه با یکدیگر مقایسه شدند. تعداد 12 رقم با این سه روش مایه‌زنی شدند. نتایج نشان داد سه روش ارزیابی مقاومت با یکدیگر همبستگی مثبت و معنی‌دار دارند. سپس تعداد 24 رقم تجارتی چغندرقند با روش مایه‌زنی سوسپانسیون برگ چمن در شرایط گلخانه ارزیابی شدند. بر اساس نتایج حاصل از مقایسه شاخص بیماری پوسیدگی پیتیومی ریشه بر اساس آزمون چند دامنه‌ای دانکن، ارقام ایوانو، بومرنگ، فلورس و توس با متوسط شاخص آلودگی به بیماری به ترتیب 2.58، 2.65، 2.72 و 2.75 کمترین میزان پوسیدگی را در بین ارقام دارا بودند و به‌عنوان ارقام مقاوم به این بیماری معرفی شدند. ارقام جلگه، رسول، شیرین و جام به‌عنوان ارقام حساس دسته‌بندی شدند.