IMPACTUL COVID-19 ASUPRA BPOC: COMPLICAȚIILE PE TERMEN SCURT ȘI CONSECINȚE PE TERMEN LUNG - Диана КОНДРАЦКИ; Сергей ПИСАРЕНКО; Константин МАРТЫНЮК; Лариса ПРОКОПИШИН; Корина РОТАРУ-ЛУГНУ (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale)
Pandemia de COVID-19 a afectat grav pacienții cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), accentuând vulnerabilitatea acestora pentru complicații severe. Expresia crescută a receptorilor ACE2 și inflamația cronică la pacienții cu BPOC contribuie la agravarea infecției COVID-19, crescând riscul de complicații precum sindromul de detresă respiratorie acută, hipoxie și tromboze. Pe termen lung, la pacienții cu BPOC, COVID-19 este asociat cu fibroză pulmonară și sindrom post-COVID manifestat prin oboseală cronică și activitate fizică redusă. Lucrarea își propune să analizeze mecanismele patofiziologice, consecințele COVID-19 pe termen scurt și lung pentru pacienții cu BPOC și să ofere recomandări clinice pentru a le îmbunătăți calitatea vieții.