КОМПОЗИТНІ МАТЕРІАЛИ НА ОСНОВІ НАТУРАЛЬНИХ ВОЛОКОН ДЛЯ АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ - Р. В. Колодницька; М. М. Можаровський; В. П. Шумляківський (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
У зв’язку з військовими діями в Україні поставки джуту за-за кордону обмежені, отже підприємства намагаються використовувати місцеву продукцію, а саме промислову коноплю, яка не місить в своєму складі тетрагідроканабінолу. Генрі Форд використовував конопляні волокна в композитних матеріалах для кузова автомобіля ще в 1941 р. Він інвестував мільйони доларів у дослідження і розробку пластикового автомобіля і оголосив, що буде «вирощувати автомобілі з ґрунту». Починаючи з 2009 р. в Державному Університеті «Житомирська політехніка» проводяться дослідження композитних матеріалів на основі конопляних волокон і можливості застосування їх для автомобільного транспорту. Метою роботи є дослідження особливостей виробництва композитних матеріалів на основі промислової коноплі і розробка методики виготовлення повністю натурального композиту з промислової коноплі. У роботі розглянуто дві методики виготовлення композитних матеріалів на основі натуральних волокон коноплі: з синтетичною і натуральною матрицями. Проаналізовано процес виготовлення композитних матеріалів з синтетичною матрицею, що армовані конопляними волокнами, які виготовляються за допомогою процесу формування листів (SMC, sheet moulding compound). При створенні композитних матеріалів з натуральною матрицею з використанням біопластику (PLA), міцність міжфазного зв'язку між волокнами конопель і матрицею PLA буде слабка, що є недоліком композитів з натурального волокна. Для того щоб подолати цей недолік було використано метод пробивання голками матеріалу. Описано виготовлення композитного матеріалу на основі коноплі в Державному університеті «Житомирська політехніка». Композитний матеріал був виготовлений з нетканого матеріалу на основі коноплі і натуральної плівки PLA, яка для кращого прилягання пробивалася голками. Розроблена методика полягає в наступному: 1) створення павутини з конопляного матеріалу і PLA; 2) стиснення павутини і пробивання голками; 3) розрізання конопляних матів на куски розмірами 20×175 мм; 4) формування і розрізання плівки PLA на прямокутники 20×175 мм; 5) сушіння матеріалу в духовці протягом 30 хв за температури 105 ℃; 6) застосування гарячого пресування.