"Un año y 16 días en el mando de las Baleares". Crònica del governador militar Trinidad Benjumeda del Rey - Jaume Claret Miranda (Dictatorships & Democracies)
La crònica fins ara inèdita del governador militar Trinidad Benjumeda del Rey ens ofereix un testimoni, interessat però substanciós i informat, sobre el seu temps al capdavant de la Comandància Militar de Balears. En mans dels rebels des de l’inici de la Guerra Civil, Mallorca tenia un gran valor estratègic que el nou cap militar havia de consolidar depurant responsabilitats, frenant la influència italiana, donant una cobertura legal a la repressió desplegada arran del fracassat desembarcament republicà i fent una reorganització interna de caràcter polític, logístic i militar.