Yukarı Sakarya Nehri'nde Azot Fraksiyonları ile Toplam Demir ve Silikat Konsantrasyonlarının Mevsimsel Değişimi - Nermin Çak (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araştırma Yukarı Sakarya Nehri' nde azot fraksiyonları, toplam demir ve silikat konsantrasyonları ile bazı su kalite parametrelerinin (su sıcaklğı, çözünmüş oksijen, pH) mevsimsel değişimlerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Su örnekleri 2000 yılının Temmuz, Ağustos, Ekim, Kasım aylarında ve 2001 yılının Ocak, Şubat, Nisan. Mayıs aylarında üç istasyondan alınmıştır. Bu parametrelerin aylara ve istasyonlara göre değişimleri incelenmiştir En düşük ortalama amonyak-azotu (NH3-N) ve nitrit-azotu (NO2-N) değerleri sırasıyla ekim (0,0910,00 mg/L) ve şubat (0,002+0,00 mg/L) aylarında bulunurken, en yüksek ortalama değerler ise mayıs (0,4710,01 mg/L) ve ocak (0,035+0,00 mg/L) aylarında saptanmıştır. En düşük nitrat-azotu (NO3-N) ve çözünmüş nitrat-azotu ortalama değerleri sırasıyla şubat (0,3610,00 mg/L) ve nisan (0,34±0,01 mg/L) aylarında bulunmuştur. NO3-N ve çözünmüş nitrat-azotunun en yüksek değerleri sırasıyla 3,73+0,00 mg/L ve 3,30+0,01 mg/L olarak mayıs ayında saptanmıştır. Toplam demir konsantrasyonu çalışma periyodu sırasında 0,02-0,05 mg/L arasında değişmiştir. Silikat (10,94+0,06 mg/L) ve çözünmüş silikat (8,5710,01 mg/L) konsantrasyonları şubat ayında en yüksektir. Araştırma periyodunca, belirlenen istasyonlarda pH (7,09-7,81) ve nitrat-azotu (0,36-3,73 mg/L) değerleri I. sınıf su kalite parametrelerine ilişkin sınır değerler içerisinde olmasına karşın, bazı aylarda çözünmüş oksijen (7,10-8,95 mg/L) ve NO2-N (0,002-0,035 mg/L) değerleri bu sınıfa ilişkin değerlerden farklı bulunmuştur.