Celal Kasımov, Edebi Mahkemeler - Şehri Yüksel (Edeb Erkan)
Prof. Dr. Celal Kasımov’un Edebi Mahkemeler kitabı, Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan’da uygulanan edebi ve kültürel baskıları derinlemesine inceleyen bir çalışmadır. Kitap, Sovyet rejiminin milli kimlikleri yok etme sürecinde edebi eserlerin ideolojik birer araç olarak nasıl kullanıldığını arşiv belgeleriyle ortaya koymaktadır. Lenin ve Stalin dönemlerinde yaşanan baskılar, sürgünler ve edebiyat üzerindeki denetim kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. M. Celil’in Ölüler, C. Cabbarlı’nın Aydın ve H. Cavid’in Şeyh Sanan gibi eserlerindeki karakterlerin yargılandığı edebi mahkemeler ele alınmıştır. Ayrıca Azerbaycan’ın milli müzik aleti tarın mahkemesi de incelenmiştir. Edebi Mahkemeler kitabı, Sovyet rejiminin Azerbaycan edebiyatına ve kültürüne olan etkilerini belgeleme amacı taşımaktadır.