Drivkraft og dynamik i de trøstende samspil i børnehaven - Sissel Dahlen Fjæran; Bent Olsen (Nordisk Barnehageforskning)
Resumé Trøst er et velkendt og centralt greb, som de voksne har i brug i børnehavens dagligliv med børnene, mens det som begreb sjældent er i brug i pædagogikken og slet ikke findes i de myndighedsdokumenter, der regulerer daginstitutionssektoren. Dette tilsyneladende fravær er paradoksalt i betragtning af, hvor strengt den civilisatoriske levemåde påbyder voksne at trøste børn, hvor der er brug for det. Indledningsvis lægger vi de kropssociologiske og handlingsteoretiske præmisser for vores undersøgelse af trøstens praktik frem og redegør for trøstens anledninger, variationer, rytmer og sprog. Det empiriske arbejde bygger på feltobservationer i en norsk børnehave fulgt op af fokusgruppeinterview med dens pædagogiske personale og et gruppeinterview med syv af de ældste børn. Fundene gør opmærksom på betydningen af de kropslige samspil og på den centrale betydning, voksnes kropslige førrefleksive kapaciteter har i og for trøsten. Med opsummeringen om trøstens særlige effektivitet udfordrer vi den pædagogiske forskning og de pædagogiske uddannelser i forhold til, hvordan man anskuer betydningen af de kropslige, emotionelle kapaciteter, som de kommende pædagoger kan have udviklet, allerede inden de begynder på pædagoguddannelsen.