ПОЛІТИКИ Й ПРАКТИКИ ВПРОВАДЖЕННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ПЕДАГОГІЧНУ ОСВІТУ ТА ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК УЧИТЕЛІВ ІРЛАНДІЇ - Маріанна Марусинець; Малгожата Ставяк-Ососінська (Вісник Кафедри ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття»)
У статті здійснено комплексний аналіз досвіду впровадження інструментів штучного інтелекту (ШІ) у професійну підготовку майбутніх учителів в Ірландії впродовж 2018–2025 років. Підкреслено актуальність дослідження в контексті стрімкої цифрової трансформації освіти, необхідності формування цифрової грамотності педагогів та адаптації освітніх систем до викликів генеративного ШІ. Методологічною основою дослідження став описово-аналітичний підхід із використанням контент-аналізу нормативних документів, освітніх політик, програм і практик провідних університетів, зокрема Dublin City University, Mary Immaculate College, University of Limerick, Trinity College Dublin. Розкрито політичні рамки цифровізації освіти в Ірландії, включно з національною стратегією ШІ (AI – Here for Good), цифровою стратегією для шкіл до 2027 року, європейськими ініціативами та етичними настановами щодо застосування ШІ в освіті. Особливу увагу приділено інституційним практикам підготовки майбутніх учителів: оновленню змісту програм, впровадженню тренінгів, семінарів, проєктів і міжнародних колаборацій. Проаналізовано використання ШІ-інструментів у підготовці вчителів, зокрема генеративних моделей, платформ Curipod, систем навчальної аналітики, цифрових помічників, а також застосування моделей TPACK і SAMR. Узагальнено переваги (підвищення мотивації студентів, розвиток цифрових і етичних компетентностей), бар’єри (неоднорідність інституційної готовності, недостатність внутрішньошкільних політик) і тенденції. Висвітлено роль професійних організацій у формуванні освітньої політики. Зроблено висновок, що Ірландія обрала стратегічний, етично орієнтований шлях адаптації ШІ, що може слугувати прикладом для освітніх реформ в інших країнах, зокрема в Україні.