İran Üçgülü (Trifolium resupinatum L.)'nde Bazı Morfolojik ve Kimyasal Özelliklerin Zamana ve Toprak Üstü Biomasına Bağlı Olarak Değişimi - Ali Servet Tekelı (Journal of Agricultural Sciences)
Araştırma Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama alanında. 1999-2001 yılları arasında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme deseninde 4 tekrarlamak olarak kurulan araştırmada. Demet-82 Iran üçgülü materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada, çıkıştan olgunlaşma dönemine kadar birer hafta arayla bitki örneklen alınmıştır Örneklerde bitki boyu, toprak üstü bioması, ana sapta yaprak sayısı ile yaprak/sap, kuru madde, ham protein, ham selüloz, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum oranları belirlenmiştir Denemede zaman ve toprak üstü bioması değerleri bağımsız değişken alınarak diğer özelliklenn bunlara bağlı değişimleri üzerinde durulmuştur Yapılan regresyon analizine göre zamana ve toprak üstü biomasına bağlı olarak bütün özellikler %1 düzeyinde önemli bulunmuş ve ilişkilere ait regresyon grafikleri ile formülleri belirlenmiştir.