Produkcja filmowa jako kultura. O pisarstwie filmowym Edwarda Zajička - Marek Hendrykowski (Images)
Artykuł Marka Hendrykowskiego poświęcony jest unikalnej książce i wyjątkowemu autorowi. Książka zatytułowana „Poza ekranem. Polska kinematografia w latach 1896-2005”, napisana przez Edwarda Zajička, profesora PWSFTvT w Łodzi, jest podstawową pracą w dziedzinie studiów nad filmem, bez wątpienie najbardziej wszechstronną i kompletną ksiązką na temat historii produkcji filmowej w Polsce jako specyficznej formie państwowej oraz indywidualnej aktywności. Ostatnio uaktualniona monografia zawiera wszelkie istotne informacje o polskim przemyśle filmowym i jest niezastąpionym podręcznikiem dla każdego czytelnika poszukującego informacji o nim. Książka oferuje nieoceniony zasób wiedzy i faktów, począwszy od podstaw produkcji filmowej po wnikliwe analizy setek klasycznych przykładów.