«ЦИФРОВИЙ ПОВОРОТ» В ОСВІТІ У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА - Арсен Гребенюк; Ігор Оксенюк (Інформаційні технології і засоби навчання)
У представленій статті доведено приналежність цифрової освіти до концепції сталого розвитку суспільства, вплив освіти на побудову «інформаційного суспільства» та «суспільства знань». Розкрито зміст терміна «суспільство знань» і обґрунтовано доцільність його вживання щодо реалій 2020-х років. У статті зазначено, що поширення цифрової освіти є проявом «цифрового повороту», зумовленого перетворенням інформації на головний ресурс, який забезпечує діяльність суспільства. Також окреслено його часові межі із зазначенням, що «цифровий поворот» є кількісним і якісним проявом тривалого розвитку технологій. Вказано головні проблеми, пов'язані зі здійсненням «цифрового повороту», що мають вплив на ефективність досягнення цілей сталого розвитку – динамічного стану суспільства, що характеризується раціональним використанням доступних суспільству ресурсів. Розкрито значення освіти для забезпечення такої раціональності. Ключовим часом, коли відбулися революційні зміни в поширенні цифрової освіти, вказано початок світових карантинних заходів 2019 року. Зазначено, що цифрові технології сприяють швидкості в обміні інформацією, зростанню її обсягів. Одночасно освітня інформація, як одна з найважливіших, потребує підвищеної уваги в контексті її якості, доступності. У статті виокремлено головні позитивні та негативні прояви «цифрового повороту», що мають критичне значення для побудови «суспільства знань» і досягнення цілей «сталого розвитку». Показано, що досягнення станів «суспільства знань» і «сталого розвитку» мають спільні умови, пов’язані з розвитком цифрових технологій. Особливо важливе місце тут посідає цифрова освіта, як одна з умов побудови безпечного, передбачуваного середовища для розвитку сучасної людини. Поряд зі світовими тенденціями цифрової освіти вказано їх особливості в освітньому середовищі України.