Les explotacions rurals tardoantigues i altmedievals a la Catalunya Vella: una síntesi arqueològica - Cristian Folch; Jordi Gibert; Ramon Martí (Estudis d'Història Agraria)
S’estudien en aquest text les caracter stiques morfol giques i socioeconòmiques de les explotacions agràries dels segles VI-XI situades a l’antiga Catalunya Vella, principalment al voltant de  Barcelona i Girona. Es tracta d’una anàlisi renovada gràcies a les dades generades en els darrers anys per la intensa activitat arqueològica desenvolupada dins el marc tant de l’arqueologia de gestió com d’alguns projectes universitaris. Així, disposem d’un registre material ric i divers que, juntament amb el concurs de les fonts textuals i de la toponímia, permet aproximacions  significatives pel que fa a l'evolució del món rural dels inicis de l'edat mitjana, amb una seqüència general que, a partir dels precedents baiximperials, dividim en dues grans fases cronològiques.