OTEL ÇALIŞANLARININ İŞ TANIMLARI KONUSUNDAKİ FARKINDALIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Oğuz Türkay; Murat Eren (İşletme Bilimi Dergisi)
Amaç: Otel çalışanlarının yeterli ve net iş tanımları ile yönlendirilmeleri İKY bölümlerinin verimliliğini artırmakta, çalışanın ve işletmenin performansına etki etmektedir. Bu çalışma otel işgörenlerinin iş tanımlarını bilme durumlarını çok boyutlu bir perspektiften incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Nitel yönteme uygun olarak, açık uçlu sorulardan oluşan bir form aracılığıyla 166 çalışandan veri elde edilmiştir. Analiz aşamasında karma yönteme uygun davranılmıştır. Bulgular: Otel çalışanlarının önemli bir kısmının iş tanımı kavramını bilmediği, daha büyük kısmının ise kendi iş tanımını da bilmediği tespit edilmiştir. İş tanımı kavramını bilmeyenlerle kendi iş tanımını bilmeyenler önemli oranda aynı kişilerdir. Dolayısıyla, iş tanımını bilmeme hem kişisel hem de işletmelerde İKY uygulamalarının eksikliği ile ilgili olabilir. Çalışanlar, işletmelerinin kendilerinden beklentilerini müşteri odaklı bir bakışla anlamlandırmaktadır. En kritik iş gereklilikleri olarak iletişim becerisi ve yabancı dil öne çıkmaktadır. İşlerinin en sevilen yanı olarak iletişim ve en sevilmeyen yanı olarak müşterinin olumsuz tutumları beyan edilmektedir. İşletmeleri için oynadıkları en kritik roller ise müşteri memnuniyeti sağlamak ve iç süreçler-rutinin takibi olarak algılanmaktadır.Sonuç: Otel İKY yetkililerinin iş tanımları konusundaki belirsizliği gidermesi gerekmektedir. İş tanımları netleştirilmeli, çalışanların kendi iş tanımlarını bilmesi sağlanmalıdır. İKY süreçlerinin hayata geçirilmesinde otellerdeki iş yoğunluğunun engelleyici özelliği ile baş edilmeye çalışılmalı ve bu kapsamda çözümler geliştirilmelidir.