Matična knjiga krštenih župe Tinjan 1847. – 1880. - Lana Krvopić (Vjesnik Istarskog Arhiva)
U Radu su obrađeni podaci na temelju matične knjige krštenih župe Tinjan za razdoblje od 1847. do 1880. godine. Predstavljeni su osnovni povijesni podaci o naselju, te važnost vođenja matičnih knjiga i neki demografski podaci za navedeno razdoblje.Knjiga sadrži 1586 upisa krštenih. Iz knjige se mogu uočiti različita imena i prezimena, kako krštenika i njegovih roditelja, tako i kumova i babica. Matica je prvorazredni izvor za promatranje rođenja i krštenja blizanaca, nezakonite djece, napuštene djece, sezonskog i godišnjeg kretanja začeća i rođenja, te specifičnih zapisa o naknadnim upisima krštenja i krštenjima u drugim mjestima. Analiziranjem raznih aspekta brojčanog stanja krštene djece za župu Tinjan može se stvoriti opći dojam o društvenoj sredini tog područja, te uočiti neke osnovne faze prirodnog kretanja stanovništva.Rad donosi i usporedbu kretanja stanovništva s nekim drugim mjestima i gradovima u Istri i drugim dijelovima Hrvatske, te njihove sličnosti i razlike koje se također temelje na proučavanju matičnih knjiga.