Küreselleşme ve Ekolojik Ayak İzi Arasındaki İlişki: MIKTA Ülkeleri Örneği - Meltem Ince Yenilmez; Merve Erkut; Eylül Kabakçı Günay (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Küreselleşmenin ticaret ve doğrudan yabancı yatırım yoluyla ekonomik büyüme üzerinde doğrudan bir etkisi bilinen bir gerçektir. Ancak küreselleşmenin çevre üzerindeki etkisine dair literatürde fikir birliği oluşmamıştır. Bu kapsamda çalışmada 1970-2018 dönem aralığında Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya ülkelerinden oluşan MIKTA ülke grubu için küreselleşme ile çevre kirliliği göstergesi olan ekolojik ayak izi arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan Panel ARDL analiz sonuçlarına göre, MIKTA ülke grubunun uzun dönemde küreselleşme ile ekolojik ayak izi arasında negatif, ekonomik büyüme ve enerji tüketimi ile ekolojik ayak izi arasında pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir.