تبیین ابعاد و ویژگی‌های حکمرانی گردشگری با تأکید بر مدیریت رویدادهای فرهنگی براساس رویکرد سیستماتیک - سحر شیخونی; منوچهر جهانیان; سید سعید هاشمی (گردشگری فرهنگ)
باتوجه به اهمیت رویدادهای فرهنگی در جذب گردشگران، مدیریت کارآمد این رویدادها نه تنها برای موفقیت گردشگری فرهنگی حیاتی است، بلکه برای حفظ و ترویج فرهنگ‌های محلی نیز ضروری است. اجرای یک مدل حکمرانی موفق می‌تواند به افزایش مشارکت جامعۀ  محلی در رویدادهای فرهنگی و گردشگری منجر شود. این امر نه‌تنها به ایجاد حس مالکیت و مسئولیت‌پذیری در بین افراد جامعه کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به بهبود کیفیت خدمات و افزایش رضایت بازدیدکنندگان نیز بینجامد. این پژوهش با بهره‌گیری از روش مرور سیستماتیک، به تبیین ابعاد و ویژگی‌های حکمرانی گردشگری با تأکید بر مدیریت رویدادهای فرهنگی پرداخته و در ادامه، چارچوبی نظام‌مند از عوامل مؤثر بر حکمرانی گردشگری با تأکید بر مدیریت رویدادهای فرهنگی ارائه شده است. در روش مرور سیستماتیک، 487 مقاله و پژوهش مرتبط در سال‌های 2007 تا 2024 از نمایۀ استنادی Web of Science  انتخاب شد که در نهایت، با اعمال معیارهای گزینش، 51 مقاله به‌عنوان مبنای استخراج یافته‌ها قرار گرفتند. این پژوهش، کیفی بوده و در پارادایم تفسیرگرایی، با هدف اکتشاف ویژگی‌های حکمرانی گردشگری با تأکید بر مدیریت رویدادهای فرهنگی انجام شده است و از هدف، پژوهشی کاربردی محسوب می‌شود. همچنین، از لحاظ زمان جمع‌آوری داده‌ها، پژوهشی مقطعی است. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که در حوزه حکمرانی گردشگری، عواملی مانند «عوامل آموزشی» (مانند آموزش نیروی انسانی و آگاه‌سازی جامعۀ میزبان) و «عوامل زیرساختی» (شامل توسعۀ فیزیکی، دسترسی‌ها و فناوری‌های گردشگری) تاکنون با حجم گسترده‌ای از پژوهش‌ها پوشش داده شده‌اند. با این حال، دو حوزه «عوامل فرهنگی» و «عوامل موقیتی و رقابتی» کمتر مورد توجه محققان قرار گرفته و ابعاد پیچیده آن‌ها نادیده مانده است. در حوزۀ عوامل فرهنگی، پژوهش‌های اندکی به نقش مؤلفه‌هایی مانند «حفظ هویت فرهنگی در رویدادها»، «تعامل جامعه محلی با گردشگران» و «تأثیر فرهنگ بر طراحی رویدادها» پرداخته‌اند. در حوزۀ عوامل موقیتی و رقابتی، خلأ مطالعاتی در زمینه‌هایی همچون «استفاده از مزیت‌های جغرافیایی-تاریخی»، «راهبردهای رقابت‌پذیری در جذب رویدادها» و «تأثیر موقعیت مکانی بر موفقیت رویدادهای فرهنگی» مشاهده می‌شود. این پژوهش، زمینه را برای طراحی سیاست‌های نوین به‌منظور تقویت هماهنگی نهادها، بهبود مدیریت یکپارچه رویدادها و ارتقای رقابت‌پذیری مقاصد گردشگری فراهم می‌کند.