YÜKLEMLİ KESİN KIYASTA BİRİNCİ ŞEKLE İNDİRGEME - Nazım Hasırcı (Felsefe Dünyası)
Bu çalışma yüklemli kesin kıyasta birinci şekle indirgemenin sebeplerini, yapılış şeklini ve önemini incelemeyi amaçlar. Yüklemli kesin kıyasta dört kıyas şekli vardır. Birinci şekil mükemmel kıyas iken ikinci, üçüncü ve dördüncü şekiller eksik kıyastır. Bu sebeple diğer şekiller birinci şekle indirgenir. Aristoteles indirgemede düz döndürme, saçmaya indirgeme ve varsayma metotlarını kullanır. İslam mantıkçıları indirgemede tamamen Arsitoteles'in metotlarına tabi olurlarken Batı mantıkçıları aynı metotları Aristoteles'ten farklı bir teknikte kullanırlar. Bununla birlikte bazı mantıkçılar indirgemeyi eleştirirler.