Експериментальне дослідження оптимального режиму розгону поворотно-поворотного механізму баштового крана - Yuriy Romasevych; Yaroslav Hubar (Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини)
Під час будівництва баштові крани відіграють важливе значення. Вони призначені для переміщення вантажу і щоб таке переміщення виконувалось із максимальною продуктивністю важливо мінімізувати коливання вантажу на перехідних режимах руху (при гальмуванні або розгоні) за найкоротший час. Метою статті є перевірка розрахованих теоретичних даних шляхом стосовно оптимального за швидкодією керування механізмом повороту лабораторної установки баштового крана. Проведено розрахунок тривалостей окремих етапів розгону стрілової системи із змінними параметрами – масою вантажу, вильотом стріли, довжини гнучкого підвісу вантажу, які були незалежними факторами дослідження. Загалом було проведено 12 експериментів. Для проведення експериментів використано лабораторну установку баштового крана, на яку встановлено обладнання по визначенню характеру змін маятникових коливань вантажу та повороту стріли. Масив даних, який отримано під час виконання експериментальних досліджень, було проаналізовано виходячи із чисельних значень відхилення теоретичних даних від експериментальних (кількісний аналіз) та за графічними залежностями (якісний аналіз). У результаті отримано, що експериментальні дослідження підтверджують тезу стосовно достатньо якісного (з точки зору практичної реалізації результатів) реалізації оптимальної за швидкодією керування механізмом повороту стріли крана.