ФОРМУВАННЯ ПОНЯТТЯ КУТА ЗАСОБАМИ МЕТРИЧНОЇ ГЕОМЕТРІЇ НА ГЕОМЕТРИЧНОМУ МАТЕРІАЛІ 9 КЛАСУ - Валерій Кузьмич; Л. Кузьмич; О. Савченко (Фізико-математична освіта)
Робота полягає у вивченню можливості застосування засобів метричної геометрії для формування основних геометричних понять при вивченні геометрії у закладах середньої освіти. Використання метричної геометрії відкриває шлях до знайомства учнів з елементами неевклідових геометрій як на інтуїтивному, так і на аксіоматичному рівнях. У роботі, на основі означення числової характеристики кута утвореного трьома точками метричного простору, дано альтернативне означення прямолінійного розміщення точок. За допомогою числової характеристики легко отримуються означення прямого та розгорнутого кутів. Наведений у роботі матеріал можна використовувати на уроках геометрії починаючи з 9-го класу, та у позакласній роботі з учнями які навчаються у класах з поглибленим вивченням математики.