Джерелознавство як теоретична база історико-педагогічного дослідження - Наталія Стеценко (Педагогічний дискурс)
У статті розглянуто загальні питання джерелознавства як окремої галузі історичної науки. Наведено основні визначення понять «історичне джерело», яке розглядається як носій історичної інформації, що виник як продукт розвитку природи і людини й відбиває той чи інший бік людської діяльності та «історико-педагогічне джерело», яке трактується як памʼятка духовної і матеріальної культури, що відображає людську діяльність. Представлено умовну класифікацію історичних, історико-педагогічних джерел. Висвітлено етапи вивчення історико-педагогічних джерел, які передбачають їх класифікацію за відповідними параметрами; джерелознавчий аналіз, в ході якого оцінюються потенційні можливості даного джерела для отримання необхідної інформації; джерелознавчий синтез, результатом якого є визначення значущості інформації про минуле для сучасності.