ПРОТИДІЯ ЗАСТОСУВАННЮ МІННО-ВИБУХОВИХ ПРИСТРОЇВ ЗА ДОСВІДОМ ЗБРОЙНИХ СИЛ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ - Віктор ЯСЬКО; Вадим НЕРОБА (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки)
Аналіз наслідків широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну показує, що підрозділи сектору безпеки та оборони України під час ведення бойових дій стикаються із використанням військами російської федерації різноманітних мінно-вибухових та саморобних вибухових пристроїв, які широко застосовуються противником для мінування шляхів руху та об’єктів дорожньої інфраструктури. Для мінування противник застосовує як інженерні боєприпаси, так i саморобні вибухові пристрої, виготовлені за допомогою нештатного застосування боєприпасів різного призначення та вибухової речовини. Замість традиційних (системних) мінних полів, що становлять основу класичної системи загороджень, найбільшого поширення набули мінно-вибухові пристрої, а саме керовані і некеровані фугаси, окремі міни та групи мін, a також ручні гранати, встановлені на розтяжку, та радіокеровані саморобні вибухові пристрої. Від саморобних вибухових пристроїв важко захиститися, оскільки їх можна виготовити багатьма способами, використовуючи матеріали, які дозволяють уникнути виявлення пристрою, а їх маскування під предмети навколишнього середовища значно ускладнює їх подальший пошук, виявлення та знешкодження. Вивчення наукових джерел у цій предметній сфері свідчить, що проблемі протидії мінновибуховим і саморобним вибуховим пристроям не приділяється відповідної уваги, відсутній єдиний орган управління, який відповідає за розмінування території України, здійснення аналізу мінної безпеки та протидії застосуванню мінно-вибухових пристроїв, що призводить до невиправданих втрат особового складу. Ситуація, яка склалася, є дуже складною і потребує проведення досліджень з вивчення досвіду армій провідних країн світу щодо протидії застосуванню мінно-вибухових пристроїв для забезпечення безпечного виконання бойових завдань в умовах “мінної війни”. У статті проаналізовано бойовий досвід збройних сил США з організації протидії застосуванню мінно-вибухових і саморобних вибухових пристроїв з метою визначення напрямів подальших досліджень та на їх основі розроблення рекомендацій щодо здійснення комплексного підходу до аналізу мінної безпеки та протидії застосуванню мінно-вибухових пристроїв.